Veelgestelde vragen

Wanneer kan ik het beste een pretecho laten maken?

Er is niet echt een eenduidig antwoord op de vraag wanneer het het beste moment is voor een pretecho. Elke fase van de zwangerschap levert weer andere interessante beelden op. Het hangt er dus vanaf wat je zelf wilt. Omdat elk kindje dezelfde ontwikkeling doormaakt, kunnen we wel aangeven wat je wanneer van een pretecho kunt verwachten.

7 weken zwangerschap

Vanaf 7 weken zwangerschap kan via een echo bepaald worden of het embryo op dat moment een kloppend hartje heeft en in de baarmoeder zit. Ook is vaak al de navelstreng te zien.

12 weken zwangerschap

Aan de buitenkant is wellicht nog niks te zien, maar bij 12 weken zwangerschap is het kindje eigenlijk al compleet inclusief vingertjes en teentjes. Het heeft alle ruimte om te bewegen en is zo’n 7 cm lang.

15 weken zwangerschap

Vanaf 15 weken is de kans groot dat je via een echo het geslacht kunt zien. Dus als je niet kunt wachten dan kun je een geslachtsbepalende 2D echo laten maken. Het kan zijn dat je kindje niet in de goede positie ligt om het geslacht te kunnen zien. In dat geval kun je gewoon (gratis) terugkomen om nog eens te kijken.

16 tot 22 weken zwangerschap

Bij 16 weken is je kindje al zo’n 16 cm lang. Soms kun je zien dat het kindje drinkt of dat hij of zij een gevulde blaas heeft. Vaak voel je je kindje zelf nog niet, maar tijdens de echo zul je zien dat hij of zij al flink aan het bewegen is in je buik. Tot 22 weken past je kindje in z’n geheel in beeld. Daarna wordt hij of zij te groot om in één echobeeld te vangen.

25 tot 33 weken zwangerschap

Vanaf ongeveer de 25e week van de zwangerschap begint je kindje een vetlaagje te krijgen waardoor de bolle babywangen ontstaan. Met een 3D echo kan ingezoomd worden op bijvoorbeeld het gezichtje en zijn er steeds meer details te zien. Misschien heeft je kindje een wipneusje of herken je jezelf.

Tot ongeveer 33 weken kun je een 3D echo laten maken. Als je graag een 3D pretecho wilt laten maken, wacht dan niet tot het laatste moment. Want de positie van het kind, maar bijvoorbeeld ook de ligging van de placenta kunnen ervoor zorgen dat het in eerste instantie niet lukt om een goede 3D echo te maken. In dat geval zal de echoscopist gratis een nieuwe echo maken.

In de laatste weken van de zwangerschap, bij de een wat eerder dan bij de ander, daalt het kindje in. Je bekken ontnemen dan het zicht en dan lukt het niet meer om het kindje in beeld te brengen.

Mag ik familie en/of vrienden meenemen naar de pretecho?

Ja hoor. Neem je partner mee, je (schoon)ouders of je beste vriendin. Bij Echostudio Kiekeboe kun je meenemen wie je wilt. Dit in tegenstelling tot een medische echo waar je maar één andere volwassene mag meenemen.

Je kunt ook je kind(eren) meenemen. Voor hen heeft Echostudio Kiekeboe een speelhoek, want vooral kleine kinderen zijn na een paar minuten meestal wel uitgekeken op de echo.

Waarom zou ik een pretecho laten maken?

In tegenstelling tot medische echo’s is een pretecho vooral leuk. Voor jezelf, je partner en eventueel andere kinderen of familieleden. Bij Echostudio Kiekeboe is er meer tijd dan bij een medische echo om uit te leggen wat er allemaal te zien is en wordt uitgebreid ingegaan op je vragen. Tijdens een pretecho kun je je verwonderen en je verbazen over je nog ongeboren kindje.

Als je al een of meerdere kinderen hebt dan verheugen die zich vast ook erg op het nieuwe broertje of zusje. Een pretecho is dan een leuke manier om alvast kennis te maken. Maar ook andere familieleden en/of vrienden zijn bij Echostudio Kiekeboe welkom.

Bovendien, een zwangerschap duurt gevoelsmatig erg lang. En veel vrouwen maken zich af en toe best zorgen of het allemaal wel goed gaat. Na de (medische) 20 wekenecho krijgen de meeste zwangere vrouwen geen echo’s meer. Met een pretecho kun je toch even een kijkje nemen in je buik. Je ziet je kindje bewegen en het hartje kloppen.

Wat is het verschil tussen een 2D, 3D en een 4D echo?

Het grootste verschil tussen de 2D echo en de 3D echo is, dat een 2D echo door het kindje heen kijkt. Een 2D echobeeld is steeds een doorsnede van het kindje, een dun plakje als het ware. Een 2D echo geeft de bekende zwart-witbeelden. Bij medische echo’s worden 2D echobeelden gebruikt, omdat je de binnenkant goed kan bekijken. Tot ver in de zwangerschap kun je hele mooie 2D beelden krijgen.

Bij een 3D echo wordt diepte en kleur aan de 2D beelden toegevoegd. Je krijgt dan driedimensionale beelden te zien. Een 3D echobeeld kijkt nergens doorheen. Daardoor zie je bijvoorbeeld het armpje voor het gezicht liggen. Een 4D echo zijn bewegende 3D beelden.
Om een mooie 3D/4D echo te maken moet de echoscopist eerst in 2D het kindje op de juiste manier in beeld krijgen om vervolgens naar 3D/4D beelden over te schakelen.

Kan ik ook ’s avonds of in het weekend een pretecho laten maken

Ja hoor, bij Echostudio Kiekeboe kun je gewoon terecht wanneer het jou uitkomt. Dus ook ’s avonds of in het weekend. Echostudio Kiekeboe rekent bovendien geen avond- of weekendtoeslag.

Vanaf wanneer kan ik een echo laten maken als ik het geslacht wil weten?

Vanaf 15 weken is de kans groot dat je het geslacht kunt zien. Dus als je niet kunt wachten, dan kun je al vanaf 15 weken zwangerschap een geslachtsbepalende 2D echo laten maken. Het kan zijn dat je kindje niet in de goede positie ligt om het geslacht te kunnen zien. In dat geval kun je gewoon (gratis) terugkomen om nog eens te kijken.

Wat kost een pretecho bij Echostudio Kiekeboe?

Je kunt voor verschillende soorten echo’s terecht bij Echostudio Kiekeboe. De kosten van een echo zijn afhankelijk van de duur van de echo en de techniek.

De prijzen zijn inclusief meerdere foto’s.

Soms lukt het niet om je baby goed in beeld te krijgen. Dit kan komen door de positie van het kind, maar bijvoorbeeld ook door de ligging van de placenta. Echostudio Kiekeboe zal dan gratis een nieuwe echo maken.

*Je krijgt € 5,- korting als je tijdens dezelfde zwangerschap eerder bij Echostudio Kiekeboe bent geweest.

Kan ik mijn kind(eren) meenemen naar de pretecho?

Ja hoor, dat is juist goed. Je andere kinderen verheugen zich vast erg op het nieuwe broertje of zusje. Een pretecho is dan een goede manier om alvast een beetje kennis te maken. Echostudio Kiekeboe heeft bovendien een speelhoek. Kunnen ze lekker spelen en kun jij lekker genieten van de pretecho.

Wat is een pretecho of echo op verzoek?

Een pretecho wordt ook wel echo op verzoek genoemd. Zoals de naam al zegt, laat je een pretecho voor je eigen plezier maken. Om je te verbazen, te verwonderen en je te verheugen op je baby. Bij een pretecho zal de echoscopist je baby zoveel en zo mooi mogelijk in beeld brengen en uitgebreid uitleggen wat er allemaal te zien is.

Een zwangerschap kan je soms flink onzeker maken en ook dan kan je ervoor kiezen om een pretecho te laten maken om jezelf weer wat gerust te stellen. Je ziet je kindje even weer bewegen en het hartje kloppen. Maar een pretecho is in tegenstelling tot een medische echo niet bedoeld om de ontwikkeling en groei van je kindje te beoordelen.

Wat als de baby niet mooi in beeld kan worden gebracht?

Dan kom je gewoon nog een keertje terug. Dat is gewoon gratis.

Soms lukt het niet om je baby goed in beeld te krijgen. Dit kan komen door de positie van het kind, maar bijvoorbeeld ook door de ligging van de placenta. Echostudio Kiekeboe zal dan dus gewoon gratis een nieuwe echo maken.

Wordt een pretecho vergoed door mijn zorgverzekering?

Een pretecho wordt niet vergoed door je zorgverzekering.

In Nederland krijgen de meeste vrouwen 2 medische echo’s. De zogenaamde termijnecho om de duur van de zwangerschap vast te stellen en de 20 wekenecho of SEO (Structureel Echoschopisch Onderzoek). De 20 wekenecho is een medische echo waarbij de ontwikkeling van het kindje en bijvoorbeeld de organen bekeken worden. De termijnecho en de SEO worden wel vergoed door de zorgverzekering.

Hoeveel foto’s krijg ik mee?

Je krijgt altijd meerdere foto’s van de pretecho mee. Het aantal hangt af van hoeveel mooie plaatjes er gemaakt kunnen worden. Laat je kindje zich mooi zien, dan krijg je extra.

Wat als er tijdens de pretecho iets mis lijkt te zijn met het kindje?

Het gebeurt gelukkig zelden, maar tijdens de pretecho kan blijken dat er iets mis lijkt te zijn met het kindje. In dat geval zal de echoscopist in overleg met jou contact opnemen met je verloskundige of gynaecoloog. De pretecho is echter geen medische echo en de echoscopist zal geen medische beoordeling geven.

Andersom is het natuurlijk ook zo, dat als er op de echo geen bijzonderheden te zien zijn, het niet automatisch betekent dat het kindje helemaal gezond is. Niet alle afwijkingen zijn op een echo te zien. Dit geldt voor alle echo’s, voor pretecho’s en voor medische echo’s.