Wanneer kan ik het beste een pretecho laten maken?

Er is niet echt een eenduidig antwoord op de vraag wanneer het het beste moment is voor een pretecho. Elke fase van de zwangerschap levert weer andere interessante beelden op. Het hangt er dus vanaf wat je zelf wilt. Omdat elk kindje dezelfde ontwikkeling doormaakt, kunnen we wel aangeven wat je wanneer van een pretecho kunt verwachten.

7 weken zwangerschap

Vanaf 7 weken zwangerschap kan via een echo bepaald worden of het embryo op dat moment een kloppend hartje heeft en in de baarmoeder zit. Ook is vaak al de navelstreng te zien.

12 weken zwangerschap

Aan de buitenkant is wellicht nog niks te zien, maar bij 12 weken zwangerschap is het kindje eigenlijk al compleet inclusief vingertjes en teentjes. Het heeft alle ruimte om te bewegen en is zo’n 7 cm lang.

15 weken zwangerschap

Vanaf 15 weken is de kans groot dat je via een echo het geslacht kunt zien. Dus als je niet kunt wachten dan kun je een geslachtsbepalende 2D echo laten maken. Het kan zijn dat je kindje niet in de goede positie ligt om het geslacht te kunnen zien. In dat geval kun je gewoon (gratis) terugkomen om nog eens te kijken.

16 tot 22 weken zwangerschap

Bij 16 weken is je kindje al zo’n 16 cm lang. Soms kun je zien dat het kindje drinkt of dat hij of zij een gevulde blaas heeft. Vaak voel je je kindje zelf nog niet, maar tijdens de echo zul je zien dat hij of zij al flink aan het bewegen is in je buik. Tot 22 weken past je kindje in z’n geheel in beeld. Daarna wordt hij of zij te groot om in één echobeeld te vangen.

25 tot 33 weken zwangerschap

Vanaf ongeveer de 25e week van de zwangerschap begint je kindje een vetlaagje te krijgen waardoor de bolle babywangen ontstaan. Met een 3D echo kan ingezoomd worden op bijvoorbeeld het gezichtje en zijn er steeds meer details te zien. Misschien heeft je kindje een wipneusje of herken je jezelf.

Tot ongeveer 33 weken kun je een 3D echo laten maken. Als je graag een 3D pretecho wilt laten maken, wacht dan niet tot het laatste moment. Want de positie van het kind, maar bijvoorbeeld ook de ligging van de placenta kunnen ervoor zorgen dat het in eerste instantie niet lukt om een goede 3D echo te maken. In dat geval zal de echoscopist gratis een nieuwe echo maken.

In de laatste weken van de zwangerschap, bij de een wat eerder dan bij de ander, daalt het kindje in. Je bekken ontnemen dan het zicht en dan lukt het niet meer om het kindje in beeld te brengen.